4 tips voor een fraai gazon

Het gazon maakt een belangrijk onderdeel uit van de tuin. Als het gazon er slecht uitziet, dan heeft dit veel invloed op de sfeer in de tuin. Ben jij daarom ook benieuwd hoe je je gazon weer omtovert tot een groene oase? Lees dan snel verder, want in dit artikel geeft tuinengras.nl vier tips hoe je dit weer voor elkaar kunt krijgen!

1. Gras maaien en verticuteren

Wil je een mooi gazon hebben? Dan is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt en tijd vrij maakt voor klusjes zoals maaien en verticuteren. Door het gras te maaien bevorder je de groei van fijnere grassoorten. De sprietjes worden dan steviger, waarna het gazon er vanzelf voller uit komt te zien. Daarnaast moet je ook oppassen voor onkruid. Geef onkruid niet de kans om het gazon over te nemen, dus druk onkruid meteen de kop in zodra je ze ziet. Verticuteren moet je zo’n een tot twee keer per jaar uitvoeren en het zorgt ervoor dat het gras blijft “ademen”. Oude restjes gras en mos zorgen voor verstikking, waardoor voedingsstoffen moeilijk de bodem kunnen bereiken. Deze dien je dus weg te halen, waardoor het gras en de bodem alle vrijheid heeft om te kunnen groeien.

2. Nieuw graszaad kopen voor kale plekken

Bijna ieder gazon krijgt op den duur lelijke plekjes. Dit heeft wel vaak een achterliggende oorzaak, dus is het belangrijk om erachter te komen wat die plekjes veroorzaakt. Kan je geen reden vinden voor die kale plekjes? Dan is het verstandig om het gras opnieuw in te zaaien met nieuw graszaad. De nieuwe zaadjes moeten goed aan de bodem hechten als je opnieuw zaait. Daarnaast hebben ze ook voldoende vocht nodig om te kunnen ontkiemen. Geef je gazon dus voldoende water nadat je opnieuw hebt ingezaaid.

3. Zorgen voor juiste voeding

Het is belangrijk dat je het gazon van de juiste voeding voorziet. Koop organische meststof van goede kwaliteit. Voeding breng je idealiter aan nadat je het gras geverticuteerd hebt. De grond kan de voedingstoffen dan het beste opnemen, waardoor het gras er ook fraaier uit komt te zien.

4. Zuurgraad van de grond controleren

Naast voldoende en de juiste voeding is het voor de bodem ook belangrijk dat je de zuurtegraad controleert. Als de waardes te hoog of juist te laag zijn, dan kan dit invloed hebben op de gezondheid en het uiterlijk van het gras. Er bestaan speciale zuurgraadmeters voor je gazon, dus maak hier ook gebruik van. Is de pH-waarde te laag, dan kun je er kalk op strooien om de waarde weer omhoog te krikken. Heb je juist last van een te hoge pH-waarde? Dan moet je met turf aan de slag om de waarde weer omlaag te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *