Afwerking gebouw

Een woning is meer dan een ruw object. Het heeft afwerking nodig, en stucen nieuwbouw mag niet ontbreken. In dit artikel aandacht over het snel afwerken van binnenmuren. Daar weer na kun je het afwerken zoals jij het mooi vindt met latex of behang.

Het is vaak een sluitpost

De afwerking komt altijd aan het einde en vaak is het budget dan aardig op. Dan waren er tijdens de ruwbouw enkele tegenvallers, aan het einde komen dan de schilders en stukadoors terwijl het budget te krap is. Het is zo zonde dat het vaak zo gaat. Als je een ander gebouw bekijkt, zoals een ziekenhuis, dan is er wel rekening gehouden met budget voor de afwerking, en dat ziet er dan goed uit. Bij woningbouw wordt ook vaak gekozen voor schilders en stukadoors die factureren zonder BTW oftewel zwartwerkers. De ramen van de woning worden dichtgeplakt met kranten, en ‘s avonds en in de weekenden is de bedrijvigheid. Bedenk dat het werk uitgevoerd wordt zonder enige garanties, en dat er ook vaak voor minder goede materialen gekozen wordt. Het is beter om tijdens de hele bouw of renovatie te bedenken dat het ook afgewerkt moet worden, dat het kwaliteit moet zijn, dus dat daar budget voor over moet blijven.

Een heel woonblok laten afwerken is voordeliger

Niet uitzonderlijk wordt er niet één woning gebouwd, maar een heel woonblok. Dan zijn het bij elkaar opgeteld zoveel vierkante meters aan binnenmuur en plafonds, dan is afwerken voordelig. Het stucen, spackspuitwerk, totale afwerking van plafonds, en latex spuiten moet dan in die hele nieuwe straat gebeuren. Zodra je bij een offerte opmaken aangeeft dat er meerdere woningen in één straat moeten gebeuren, en met meerderen kies je voor hetzelfde bedrijf, dan kan dat voordelig zijn. Een woning heeft ongeveer drie- tot vierhonderd vierkante meter muur en plafond, maar als het meer dan duizend vierkante meter is, kan er vaak zo twee euro per vierkante meter af. Ruwweg geschat ben je dan zes- tot achthonderd euro voordeliger uit. Dat zijn van die aantrekkelijke financiële meevallers terwijl het werk met alle garanties uitgevoerd wordt, wat bij zwartwerkers niet het geval is. Hierin wel de tip om op te ruimen. Te vaak komt een stukadoor op een karwei en staan er spullen tegen de muur die afgewerkt moet worden. Dat is onwerkbaar, zorg dat de stukadoors alle ruimte hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *