Allium bollen in het voorjaar

Het is voorjaar, en terwijl ik dit schrijf staan in de tuin alle Allium bollen volop in bloei. Een van mijn favoriete Allium soorten is toch zeker wel de Allium Globemaster. Dit is ook meteen de Allium bol die de grootste bloemen produceert, de bloemen kunnen namelijk een diameter van 24cm bereiken. Een groot feest als deze gigantische bloemen in bloei staan want ze trekken volop leven aan, elke bestuiver in de buurt zal samen met jou genieten van deze mooie bloemen. Een echte win win situatie, jij blij en de natuur blij.

Allium bollen zijn duurzaam

Het grootste voordeel aan de Allium Globemaster, en eigenlijk ook alle andere allium soorten, is dat deze elk jaar opnieuw terugkomen. Daarnaast vermeerderd de bol zich elk jaar, dit betekent eigenlijk dat Allium bollen na de bloei weer een nieuwe extra bol aanmaken. Zo kun je het jaar daarop niet alleen opnieuw genieten van de bloemen, maar wordt je ook nog eens getrakteerd op meer bloemen.  Een echte duurzame investering dus.

Allium Globemaster als winnaar

Er zijn veel verschillende allium bollen, variërend in bloeihoogte, bloemkleur, en bloemgrootte. De Allium Globemaster is veruit mijn favoriete allium soort en dit heeft verschillende redenen. Een veel gehoorde klacht bij Allium bloemen is dat de bladeren al bruin kleuren wanneer de bloem in bloei staat. Dit is normaal want alle energie van de bol wordt tijdens de bloei naar de bloem toegestuurd en daardoor sterven de bladeren af. Dit is ook de reden waarom wij altijd adviseren om Allium bollen tussen andere planten te begraven, zoals bijvoorbeeld hosta’s, lavendel of varens. Zo zie je alleen de mooie bloemen en niet de bladeren, en kun je eigenlijk je eigen bladwerk uitzoeken. Een groot voordeel van de Allium Globemaster is dat de bladeren mooi groen gekleurd blijven tijdens de bloei, en dus kun je deze vrij in het zicht laten. Zodra de bladeren bruin gekleurd zijn hebben deze geen functie meer voor de plant, dus kun je de bruine bladeren ook af knippen. Maar dan nog ziet het er mooier uit wanneer je de bollen tussen andere klanten begraaft.

Allium Globemaster

Allium als traktatie voor bestuivers

Een allium bloem is opgebouwd uit meerdere kleinere bloemen, elke bloemetje bevat nectar en stuifmeel, en tijdens de bloei zullen bijen en hommels af en aan vliegen om hier uitgebreid van te genieten. Een fijne bijkomstigheid, maar ook zeker een belangrijke bijkomstigheid, aangezien het aantal bijen en hommels jaarlijks nog steeds afneemt. Een serieus onderwerp om eens goed over na te denken, want zonder deze vriendelijk rondzoemende insecten stopt ook de voortplanting van alle kleurrijke bloemenpracht. Bijen en hommels zijn onmisbaar en jij kunt de natuur een handje helpen door aankomende herfst Allium bollen te planten. Zo kan jij volgend voorjaar genieten van de mooie bloemen en creëer je meteen een voedselfabriek voor de bestuivers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *