De beste verzorging voor jouw hond

De hond is één van de populairste huisdieren in Nederland. Niet gek, want het zijn lieve, trouwe beestjes waar je gemakkelijk aan gehecht raakt. Toch weet helaas nog niet iedereen hoe je hen het beste kunt verzorgen, terwijl dit wel erg belangrijk is om ziektes en andere ongemakken te voorkomen. In dit artikel leggen we daarom uit waar je op moet letten bij het verzorgen van een hond.

Controleer regelmatig op teken

De meeste honden houden ervan om lekker door de bossen te rennen en door struiken te rollen. Het is goed voor ze om hun energie kwijt te kunnen en in de buitenlucht te zijn. De keerzijde is echter dat er op deze plekken ook veel insecten zijn die schadelijk kunnen zijn. Zo kan een teek hond veel ellende bezorgen. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen, waardoor honden behoorlijk ziek kunnen worden. Controleer jouw hond daarom regelmatig op teken. Als je er een (of meerdere) vindt, kun je deze verwijderen met een tekentang. Daarnaast kun je ook proberen te voorkomen dat jouw hond teken krijgt, door hem bijvoorbeeld druppels te geven of een tekenband om te doen.

Controleer op wormen

Honden kunnen op verschillende manieren besmet worden met wormen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit niet alleen onhygiënisch is, maar ook voor klachten kan zorgen. Zo kan het zijn dat jouw hond hierdoor gewicht verliest, darmklachten krijgt of zelfs last van zijn hart krijgt. Je kunt dit proberen te voorkomen door jouw hond vier keer per jaar te ontwormen

Reinig het gebit

Dit is iets wat veel hondeneigenaren vergeten of verzuimen te doen, ondanks dat het erg belangrijk is voor iedere hond. Het merendeel van honden die ouder dan drie jaar zijn heeft gebitsproblemen. Je kunt dit merken aan een slechte geur uit de bek van de hond. Een slecht gebit kan voor veel problemen zorgen. De bacteriën die zich in de bek bevinden kunnen ontstekingen veroorzaken die zich niet beperken tot de mondholte, maar zelfs in het hart of de nieren kunnen plaatsvinden. Om dit te voorkomen kun je de tanden poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta. Ook kun je bijvoorbeeld kauwsticks kopen.

Zorg voor regelmaat

Net als de meeste mensen zijn ook veel honden gebaat bij regelmaat. Zorg er dus voor dat jouw hond zo veel mogelijk op vaste tijdstippen uitgelaten kan worden. Ook is het belangrijk dat de hond voldoende slaapt, zodat hij kan bijkomen van alle indrukken van die dag. De regelmaat kun je ook laten terugkomen in de voeding. Wissel bijvoorbeeld harde brokken af met zachte voeding, maar zorg er wel voor dat hier een patroon in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *