De haag snoeien, hoe ga je te werk?

Een mooie groene erfafscheiding is natuurlijk helemaal geweldig. Een natuurlijk geheel en één met je tuin. Dat is wat je wilt. Maar helaas groeit de heg of haag niet gelijkmatig en is snoeien noodzakelijk om ze in model te houden. Dat kun je eens per jaar doen en dan kan hij er weer een tijdje tegenaan. Maar hoe pak je dit nu aan? Wat heb je nodig en wanneer is de beste tijd om de heg te snoeien? Allemaal vragen waarop je met dit artikel meer duidelijkheid krijgt. 

Verschillende soorten hagen

Er zijn verschillende soorten heggen of hagen. Denk bijvoorbeeld aan een haag van coniferen, buxus of andere haagplanten. Elke haagplant heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag, maar ook wintergroene hagen zoals de conifeer of taxus. Coniferen mogen niet tot aan de stam teruggesnoeid worden, je krijgt dan kale plekken. Taxus daarentegen kan wel teruggesnoeid worden tot aan de stam, deze groeit dan later weer aan.

De haag snoeien

De beste tijd om de haag te snoeien is vanaf midden mei. Coniferen en sparren kun je pas in juni het beste snoeien. Bij het snoeien zorg je dat de bovenkant van de haag wat smaller weg knipt dan de onderkant. Op deze manier krijgt de hele haag zonlicht. Hoe vaker je een haag snoeit, hoe dichter hij wordt. Voor het snoeien gebruik je een heggenschaar. Er zijn verschillende heggenscharen te koop. Zo kun je een elektrische heggenschaar kopen. Deze heeft als voordeel dat hij licht van gewicht is en goed wendbaar. Het nadeel is de snoer. Je moet oppassen dat je deze niet doorknipt en je bent minder mobiel. Je hebt immers een snoer achter je aan hangen. De accu heggenschaar is dan wellicht een betere optie. Deze is net als de elektrische variant licht van gewicht en goed wendbaar, maar heeft als extra voordeel dat er geen snoer aanwezig is. Je kunt hem daarom altijd gebruiken, mits de accu is opgeladen uiteraard, ook wanneer er geen stroomvoorziening in de buurt is. Deze heggenscharen zijn beide zeer geschikt voor het snoeien van grote hagen. Je kunt dit dan snel en strak doen. Ga je een vormstruik snoeien? Dan is een hand snoeischaar meer geschikt. Je hebt dan meer controle en kunt de vorm er op die manier beter in krijgen. Uiteraard neemt dit wel meer tijd in beslag.