Een dak vol met planten als sedumdak

Een sedum dak is een groen dak wat begroeit is met diverse soorten vegetatie. Dit wordt ook wel een daktuin genoemd. Een daktuin kan zwaar en intensief zijn als er veel planten opgroeien die diepe wortels leggen. Een sedumdak bestaat vaak uit mossen, grassoorten en kleine vetplantjes. Ook kruidenplanten doen het goed op een sedumdak. Kruidenplanten hebben elk hun eigen standplaats nodig. De vegetatie op de sedummat zorgt er dus voor dat de planten kunnen worden samengesteld op basis van het soort dak en de ligging. De ene plant heeft meer zon nodig dan de andere. Sedumdaken hebben over het algemeen een samenstelling van planten die goed tegen het koudere Nederlandse klimaat kunnen. Groene daken zijn duurzaam. Dit geld ook voor groene tuinen. Co2 uitstoot zorgt voor opwarming in steden. Planten zetten vuile gassen om in schone zuurstofrijke lucht. Een planten dak is daarom goed voor koelte en een gezond leefklimaat.

Hoe kan ik het beste een sedum dak leggen

Een sedum dak doet het goed op een vlak of niet al te schuin dak. Schuine daken zorgen ervoor dat regenwater kort blijft en naar beneden druppelt. De planten op het sedumdak komen zo eerder droog te staan. Daarnaast kunnen de planten schuiven. Bij een hellingshoek van maximaal 45 graden kunnen wel sedummatten worden gelegd. Het is aan te raden dakranden te maken zodat de matten niet verschuiven. Platte daken lenen zich perfect voor een groen dak, mits dakpannen en oude bitumen zijn verwijderd en het voldoende draagkracht aan kan omdat een sedumdak vrij zwaar kan zijn. Een dak inspectie is aan te raden alvorens de matten worden gelegd.

De soorten sedumdaken

Sedumdaken zijn er in soorten met mossen, grassen, vetplanten die weinig onderhoudt nodig hebben en in kruidenplanten. Ze moeten als het droog weer is wel om de zoveel tijd worden besproeit. Of de planten in de schaduw of zon moeten, hangt af van de samenstelling. De daken bestaan uit een substraatlaag, filters en drainagelagen met aan de top de vegetatielaag. Substraatlagen kunnen dun zijn. Deze zijn geschikt voor planten met kleine wortels. De zwaardere substraatlaag is meer dan 15cm en geschikt voor grotere planten met dikkere en langere wortels.

Goed voor vochtopname en zonnepanelen

Sedumdaken nemen meer vocht op door het sponseffect en zorgen voor koelte. Er valt minder water via de putten het riool in. De koelte komt doordat de zon wordt gereflecteerd door planten. De daken zorgen dus voor een beter klimaat in de woning, met koele zomers en warme winters zonder veel energie te hoeven gebruiken. Ook zonnepanelen werken beter met een groen dak. Dit komt doordat de planten voor een koelere lucht zorgen waardoor zonnepanelen minder snel onder de hitte lijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *