Een speeltoestel kopen voor je peuter?

Klimmen, schommelen, rennen en glijden dankzij een speeltoestel kopen en in je achtertuin plaatsen zorgt ervoor dat zelfs je peuter een flinke ontwikkeling kan doormaken. Klimmen, schommelen, rennen en glijden het hoort er allemaal bij als je kind bent. Een speeltoestel is niet alleen een goede manier voor kinderen om hun energie kwijt te raken en plezier te hebben met leeftijdgenoten. Een speeltoestel is ook een waardevolle leeromgeving waar kinderen van alle leeftijden hun fysieke, sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Speeltoestel kopen is in veel opzichten goed voor de ontwikkeling

Een speeltoestel kopen is een prima reden om spelenderwijs heel veel te leren. Spelen is namelijk een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Studies tonen aan dat vrij spel – en met name buiten spelen – kinderen in veel opzichten ten goede komt. 

De peuterjaren

Tijdens de peuterjaren is er sprake van veel groei en veel spannende veranderingen. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van fijne en grove motorische vaardigheden zoals coördinatie, spiercontrole en evenwicht. In de beginjaren van dit stadium leren kinderen gewoon staan en lopen. Ze leren lopen met behulp van hulp en leren hun evenwicht te houden. In het midden van dit stadium komen vaardigheden zoals het gooien of rollen van een bal, klimmen, springen en beginnen ze trappen te verkennen. De latere periode van dit stadium brengt vaardigheden met zich mee zoals het betreden van de trap met een leuning, het trappen van een bal, het goed rennen en het spelen op speeltoestellen met o.a. schommels, ladders en glijbanen.

Zelf doen

Sociaal gezien beginnen de peuters net hun zelfstandigheid te bewijzen. Terwijl ze nog steeds hulp nodig hebben van verzorgers, raken ze vaak gefrustreerd als er hulp wordt geboden. Speelafspraakjes worden meestal geïntroduceerd tijdens de peuterjaren, hoewel kinderen in deze ontwikkelingsfase meestal naast elkaar spelen in plaats van direct met elkaar bezig te zijn. Omdat ze nog maar net beginnen met het begrijpen van emoties, is het delen en om beurten een vaardigheid die nog steeds erg moeilijk is. Tegen het einde van het peuter stadium gaan de kinderen op zoek naar andere kinderen om actief mee te spelen. Omdat hun taalvaardigheid ook is verbeterd, bevordert hun vermogen om te communiceren en emoties te begrijpen meer sociale interactie, wat op zijn beurt weer helpt bij het ontwikkelen van verdere vaardigheden zoals het delen en om beurten. In een speelhuisje leren ze de verantwoordelijkheid te nemen over hun “eigen huisje”.

Speeltoestel Koning

Peuters genieten van het observeren van de buitenwereld door al hun zintuigen. Ze zijn van nature nieuwsgierig en stellen graag vragen over de wereld om hen heen. Peuters moeten ruimschoots de gelegenheid krijgen om al deze vaardigheden te oefenen in een veilige omgeving. En waar kan dat beter dan in je eigen achtertuin met een speeltoestel gekocht bij de Speeltoestel Koning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *