Eikenprocessierups bestrijden in Drenthe? Dit zijn de mogelijkheden

De eikenprocessierups heeft in de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt en vormt een serieus probleem. Eikenprocessierupsen eten niet alleen alle eikenbomen kaal, ze vormen ook een gevaar voor onze gezondheid en de gezondheid van (huis)dieren. De brandhaartjes van deze nare rups kunnen bij zowel mensen als dieren ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, waardoor het belangrijk is dat ze zo snel mogelijk bestreden worden. Wil jij de eikenprocessierups bestrijden in jouw tuin of op jouw terrein en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Preventieve bestrijding

Wil jij de gezondheidsklachten en andere overlast zoveel mogelijk voor zijn? Dan is het aan te raden om in te zetten op preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Door de eikenprocessierups in een vroeg stadium te bestrijden hebben ze geen kans om de beruchte brandhaartjes te ontwikkelen en worden ze vroegtijdig gedood. Preventieve bestrijding kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan de eikenprocessierups worden bestreden met een bacteriepreparaat, maar behoren ook nematoden tot de mogelijkheden. Preventief eikenprocessierups bestrijden in Drenthe kan je het beste laten uitvoeren door een ervaren boomverzorgingsbedrijf. Zo weet je zeker dat de bestrijdingswerkzaamheden op de juiste wijze worden uitgevoerd.

Inzet van natuurlijke vijanden

De eikenprocessierups heeft veel natuurlijke vijanden. Deze natuurlijke vijanden kunnen ook gebruikt worden in de strijd tegen deze beruchte rups. Door een ideale leefomgeving te creëren voor deze natuurlijke vijanden, kan de eikenprocessierups op geheel natuurlijke wijze bestreden worden en hoef je niet aan de slag te gaan met allerlei andere bestrijdingsmethoden. Bekende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn onder andere bepaalde vliegen- en vogelsoorten, zoals gaasvliegen en mezen. De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gebruiken deze rups als voedsel, waardoor ze rupsen op geheel natuurlijke wijze in aantal afnemen.

Het verwijderen van de nesten

Geef je de voorkeur aan het in één keer verwijderen van de rupsen? Dan kan je er ook voor kiezen om de nesten volledig te laten verwijderen. Het verwijderen van de nesten kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kunnen de nesten weggebrand worden, maar is het ook mogelijk om ze op te zuigen met speciale apparatuur. Het wegbranden van de nesten heeft als nadeel dat de boom er ook schade aan kan ondervinden. Daarom wordt bij het verwijderen van de nesten meestal gekozen voor het wegzuigen. Door de nesten in één keer te verwijderen is de overlast direct verdwenen en lopen jij, jouw (huis)dieren en eikenbomen geen gevaar meer.