Handige tips om onkruid te bestrijden

Als jij net als ik een liefhebber bent van tuinieren ben je zeker ook bekend met het vreselijke onkruid wat erbij komt kijken. Het onderhouden van je planten kost veel tijd en zeker het verwijderen van het onkruid is een hele klus. Gelukkig heb ik hier een paar handige tips en tricks voor het voorkomen en verwijderen van onkruid.

Mulchen; onkruid voorkomen is beter dan verwijderen

Mulchen is misschien wel de handigste manier om onkruid te voorkomen. Mulchen houdt in dat je de grond tussen de planten afdekt zodat hier geen licht kan komen. Zo wordt er voorkomen dat er ontkruid kiemt en groeit. Dit afdekken kost wat tijd maar is een geweldige investering. Het bespaart namelijk een hoop tijd, wat je anders telkens moet stoppen in het verwijderen van onkruid. Mulchen is vooral aan te raden als er enige kloof tussen de planten in je tuin staat. Indien de planten te dicht op elkaar staan is het mulchen niet mogelijk. 

 

Onkruid verwijderen

Staan je planten te dicht op elkaar om te mulchen? Of heb je het simpelweg op de een of andere manier toch zover laten komen dat er onkruid groeit? Geen stress, er zijn nog genoeg tips hoe je dit onkruid het beste kan verwijderen.

Kokend water gieten over het onkruid kan een effectieve manier zijn om het onkruid bestrijden. Apparaten die die hete lucht- of stoom afstoten zorgen voor het zelfde resultaat.

Als je het onkruid handmatig gaat verwijderen is het verstandig om de grond eerst goed nat te maken. Als de bodem goed nat is zal het een stuk makkelijker gaan om het onkruid te verwijderen. Probeer vooral bij de wortel te verwijderen, zo voorkom je dat de het onkruid sneller teruggroeit.

Tegenwoordig zijn de meeste bestrijdingsmiddelen verboden omdat ze milieuonvriendelijk zijn. Toch zijn er nog een paar middelen die wel toegestaan zijn. De bladeren hoeven niet verwijdered te worden. Het is belangrijk om goed het weerbericht te checken van tevoren om te bevestigen dat het minimaal een etmaal droog blijft. Ook is het van belang dat er geen wind waait. Spuit het middel op de bladeren en vanzelf zal het onkruid tot in de wortels gedood worden.

Zorg er vooral ook voor dat je het onkruid op tijd verwijdert. Als je het te groot laat worden zal het zich snel verspreiden. Dit kan heel snel gaan dus zorg dat je er wekelijks even de tijd voor neemt om het bij te werken. Liever steeds een korte tijd besteden aan het verwijderen van onkruid dan er uren achter elkaar mee bezig te zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *