Het rouwboeket: een persoonlijk eerbetoon

Wanneer u de uitvaart van een dierbare organiseert, dan wilt u het afscheid waarschijnlijk zo persoonlijk mogelijk maken. In lijn met de wensen van de overledene, maakt u keuzes op het gebied van uitvaartvorm, gastenlijst, muziek enzovoorts. De meeste mensen zullen niet voor overlijden hebben aangegeven of en wat voor rouwboeket zij zouden wensen. Deze keuze zult u dan moeten maken op basis van hoe u de persoon heeft gekend. Gerdine van Kooten Uitvaartzorg helpt nabestaanden met deze en vele andere keuzes. Zij stuurden ons een aantal tips, om het rouwboeket tot een persoonlijk eerbetoon aan uw dierbare te maken.

Keuzes maken

Tijdens het rouwproces kan het een zware opgave zijn om voornoemde keuzes te moeten maken. Wij raden aan om dit proces te bekijken als een onderdeel van het verwerkingsproces. U verdiept zich ten volste in uw overleden dierbare, waar hij of zij van hield, waar u samen van genoot; kortom, u haalt herinneringen op aan uw samenzijn met de persoon. Probeer dit te doen met een glimlach, koester de tijd die u samen heeft doorgebracht. Het praktische doel van dit proces is, dat het u helpt keuzes te maken die passen bij uw dierbare.

Wel of geen rouwboeket?

Ten eerste wilt u beslissen óf u een rouwboeket wilt bij de uitvaart. Hoewel dit gebruikelijk is, kan het zijn dat u tot de conclusie komt dat bloemen de overledene geen eer aan doen. Wellicht kiest u dan enkel voor linten of andere decoratie, of juist voor een zeer sobere aankleding.

Welke bloemen kiest u?

Aan elke bloem is wel een betekenis toegekend. U zou aan de hand hiervan een soort bloemen kunnen kiezen, die passen bij het levenspad of de persoonlijkheid van de overledene. U kunt de universele betekenis echter ook loslaten en bloemen kiezen op basis van persoonlijke smaak. Het gaat erom wat ze voor u betekenen. Kies daarom vooral met uw hart.

Vorm, kleur en grootte

Wat betreft kleur zijn er eveneens geen regels. Wel zijn bepaalde kleuren meer gangbaar bij uitvaarten dan andere. Los daarvan kunt u hierbij nagaan of u uitgesproken kleuren wilt (fel, bont), of juist ingetogen (pastel, effen, wit). 

Er zijn verscheidene vormen en groottes rouwboeketten mogelijk. Er zijn standaard vormen en speciale vormen te bestellen. Ook hierbij geldt: het is uw afscheid, uw keus, uw eerbetoon aan uw dierbare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *