Hoe groen is jouw tuin?

Met de warme, droge zomer die we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt, wordt het steeds lastiger om een tuin die groen zou moeten zijn ook echt groen te houden. Maar hoe groen is jouw tuin eigenlijk? Kies je voor gras, planten en bloemen, of heb je de tuin juist helemaal laten betegelen?

Een stenen tuin?

In Nederland staan we erom bekend dat we de beperkte ruimte die we hebben, het liefst zo praktisch mogelijk gebruiken. Dat betekent dat veel mensen de tuin die zij tot hun beschikking hebben, het liefst zo inrichten dat zij hem op mooie dagen kunnen gebruiken alsof het een onderdeel van hun huis is. Dat betekent dat de boel egaal moet zijn en geschikt om te kunnen zitten, liggen en barbecueën. Wat speelruimte voor de kinderen, plek om de tuinmeubels neer te zetten, en klaar. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om de tuin te laten betegelen, al dan niet aangevuld met wat bloemperken of plantenbakken, om de boel zo strak en bruikbaar mogelijk te houden.

Deze ‘stenen tuinen’ zijn praktisch, maar bieden ook aardig wat nadelen. Ten eerste heeft onkruid de neiging om precies tussen de voegen van de stenen te groeien, en dat betekent dat je zeker in de zomer aardig wat tijd kwijt kunt zijn als je dit te lijf wilt gaan. Daarnaast verhogen stenen tuinen de temperatuur in en om het huis, vooral op momenten waarop deze toch al zo hoog is. Ook is bekend dat er bij hoosbuien problemen kunnen ontstaan bij de waterafvoer: water trekt maar héél langzaam weg in het geval van betegelde tuinen, en dat betekent dat veel water rechtstreeks de straat oploopt richting de rioolputten, die op hun beurt weer overbelast raken. Door je tuin wat groener te maken, kun je deze problemen deels voorkomen.

Een groene tuin

Een groene tuin dus. Maar wat nu als je totaal geen aanleg hebt voor tuinieren? Of als je helemaal geen zin en tijd hebt om al dat groen bij te gaan houden? Je ziet je buren regelmatig met de grasmaaier in de weer, en moet er niet aan denken hun voorbeeld te volgen.

Dan kun je ervoor kiezen om je tuin op een andere manier groen te maken: met kunstgras. In steeds meer tuinen zie je tegenwoordig kunstgrasmatten liggen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Ja, ze blijven mooi groen, ook in de brandende zon, en je hoeft ze nooit te maaien: belangrijke verschillen, die waarschijnlijk iedereen als positief zal beschouwen. 

Ook kunstgras, als je het tenminste op aarde of zand legt, en niet als tapijt over de tegels, neemt regenwater prima op, en voorkomt dus dat het water zo het riool in stroomt. Daarnaast warmt het minder op dan tegels, en zal het klimaat in je huis en tuin erdoor dus verbeteren. Groen, zonder onderhoud: wat wil je nog meer?