Hoe maak je een uitvaart persoonlijk?

Sommigen hebben het geluk nog geen sterftegeval in de naaste omgeving te hebben meegemaakt. Anderen hebben helaas al wel een of meerdere malen afscheid moeten nemen van een dierbare. Wie al vaker een uitvaart bijgewoond heeft, weet dat elke uitvaart wel iets van elkaar verschilt. Hoewel er natuurlijk een paar vaste elementen zijn, zoals muziek en toespraken. Daar kan al een persoonlijke noot in aangebracht worden. De muziekkeuze kan veel over de overledene zeggen en wat sprekers over de gestorven naaste vertellen, maakt de uitvaart helemaal een persoonlijk afscheid. Maar er zijn nog meer aspecten aan de vormgeving van een begrafenis- of crematieplechtigheid die kunnen uitdragen wie de overleden persoon was.

Begeleiding van een uitvaartverzorger

Wie een naaste verliest, wil de overledene graag een waardig afscheid geven. Men wil met de uitvaart graag rechtdoen aan de overleden persoon. Het is alleen niet altijd makkelijk om te bedenken hoe dit te doen. Er moet veel geregeld worden en daarnaast ben je aan het rouwen om een dierbare. Het is logisch dat je dan even het gevoel hebt dat er veel op je afkomt. Een uitvaartverzorger kan daarbij helpen. Een uitvaartverzorger is iemand die ervaren is in het verzorgen van uitvaarten en daardoor weet wat er geregeld moet worden en ideeën heeft hoe invulling te geven aan de afscheidsceremonie. Samen bespreek je hoe de begrafenis of crematie vorm te geven.

Veel mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid

Zo kan een bepaalde locatie iets specifieks over de overledene zeggen. Was de overleden persoon bijvoorbeeld iemand die erg hield van het strand of was de overledene gek op een bepaald restaurant? De uitvaarverzorger kan voor je nagaan of het mogelijk is daar de afscheidsceremonie te laten plaatsvinden. Ook qua rouwvervoer is het mogelijk een persoonlijk verhaal te vertellen. Er zijn tegenwoordig meerdere mogelijkheden, zoals een loopkoets, of de uitvaartfiets of -motor. Wat meer bekend zijn de verschillende soorten kisten waaruit gekozen kan worden. Als de overledene bijvoorbeeld milieubewust in het leven stond, kan er voor de ecokist of een greencoffin gekozen worden.

Had de overledene een lievelingskleur, dan is het misschien een idee om een bloemist te vragen om bloemstukken te maken met verschillende bloemen in de betreffende kleur. Die kunnen dan op diverse plekken op de afscheidslocatie neergelegd worden, zodat de aanwezigen van de uitvaart tijdens de afscheidsceremonie omringd zijn met prachtige boeketten in de kleur die de overledene zo mooi vond. Door de persoonlijkheid van de overledene te laten spreken in dit soort aspecten wordt de uitvaart een bijzondere en dierbare ceremonie.