Hoe voorkom je graafschade?

Ga je een woning bouwen? Of ben je van plan een zwembad of vijver in je achtertuin te plaatsen? Of misschien is er wel een andere reden waarom jij gaat graven met een graafmachine. Let dan op, want ook onder de grond is er een complete infrastructuur te vinden. Deze ondergrondse infrastructuur bestaat uit leidingen en kabels van netbeheerders en voorzien vele huishoudens van elektriciteit, telefoonvoorzieningen, gas en vele andere gemakken. Je wilt uiteraard niet dat de hele straat zonder stroom komt te zitten of dat ze in de kou komen te staan. 

Waar liggen de ondergrondse kabels en leidingen?

Als je gaat bouwen en daarbij gaat graven, dien je eerst te weten of er ook kabels en leidingen onder de bouwplaats doorlopen. Je kunt niet direct gaan graven, maar dient eerst een KLIC-melding te doen. Bij deze KLIC ontvang je informatie van de netbeheerders over de ondergrondse infrastructuur op de plek waar jij wilt gaan graven. Je weet dus direct of er ook kabels en leidingen verstopt zijn onder jouw bouwgrond. Maar alleen een melding doen en de informatie ontvangen en bekijken is niet voldoende. Je dient deze informatie ook altijd te controleren. Er kan immers altijd net even wat anders liggen, zonder dat de netbeheerders daar weet van hebben.

Controle KLIC

De informatie van de KLIC heeft een marge van 1 meter. Elke kabel of leiding die volgens de KLIC binnen het graafgebied valt, dien je op te sporen. Dat kun je doen door proefsleuven te graven, maar je kunt ook een grondradar gebruiken hiervoor. Uiteraard zijn er bedrijven die dit graag voor je doen. Heb je de kabel of leiding aangetroffen, controleer dan altijd of deze overeenkomt met de KLIC. Bestaat er twijfel neem dan contact op met de netbeheerder. Wordt de kabel of leiding niet aangetroffen, breid dan het zoekgebied uit tot 1,5 meter. Ook wanneer deze buiten de grens van het graafgebied komt. Geef afwijkende gegevens altijd door aan het Kadaster. Zij nemen dan contact op met de netbeheerder. 

Aan de slag

Nu alles gecontroleerd is en er geen gevaar bestaat dat je kabels of leidingen beschadigd bij de graafwerkzaamheden, kun je aan de slag. Met de graafmachine heb je binnen korte tijd jouw graafwerkzaamheden klaar en kan de bouw van je woning, de aanleg van je vijver of je zwembad pas echt van start gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *