Hoe zoek je de juiste tuinset uit? 5 tips

De juiste tuinset kiezen is niet gemakkelijk. Er zijn talloze materialen, groottes en stijlen in uiteenlopende prijzen. In dit artikel willen we je wegwijs maken aan de hand van verschillende onderwerpen, zodat je gerichter op zoek kunt gaan naar de ideale tuinset voor onder terrasoverkappingen.

1. Het formaat

Als je een mooie tuinset zoekt, bijvoorbeeld voor onder terrasoverkappingen, dan is het handig om te weten hoeveel ruimte er is voor de tafel, stoelen of het bankstel. Het zou natuurlijk jammer zijn als je helemaal verliefd bent op een bepaalde set en er later achter komt dat deze niet past. Het ligt er ook aan wat je mooi vind. Een grote tafel met veel stoelen kan dan wel praktisch zijn, maar misschien vind je dat helemaal niet mooi staan in het geheel en ga je je hieraan storen. Wat ook zeker belangrijk is: is de tuinset die je wilt ook comfortabel? Hij kan er perfect uitziet en het juiste formaat hebben wat betreft je smaak, maar heb je bijvoorbeeld ook gekeken naar de zitdiepte? 

2. Onderhoud

Tuinsets heb je in allerlei soorten materialen, zoals hout, plastic en aluminium. Het ene materiaal vind je misschien mooier dan het andere, maar hoe zit het met het onderhoud? Als je weinig tijd of zin hebt om na je aankoop nog verplichtingen te hebben, dan kun je het beste voor het materiaal kiezen waar je geen omkijken meer aan hebt. Kies dan voor aluminium, kunststof of textileen. Wil je bijvoorbeeld toch hout, hou er dan rekening mee dat dit materiaal na verloop van tijd verweert, door wind, regen en zon. Ook kan hout gaan rotten als het te lang vochtig is. 

3. Bestendigheid tegen het weer

Heb je een overdekt terras, bijvoorbeeld met een terrasoverkapping met glazen schuifdeuren, of is de ruimte open? Dan moet je er rekening mee houden dat jouw tuinset nat kan worden. Niet alle materialen kun je zo maar buiten laten staan. Ook met harde wind moet je rekening houden, want als je tuinset dermate licht van gewicht is, kunnen ze alle kanten in geslingerd worden. Als je geen zin hebt om steeds op en neer te sjouwen of geen geschikte opbergruimte hebt, kies je het beste voor een materiaal wat gewoon nat kan worden en tegen een windstootje kan. Met bijvoorbeeld een tuinset gemaakt van gietijzer of een ander soort zwaar metaal hoef je je nergens zorgen om te maken. 

4. De uitstraling

Belangrijk voor een terras is dat je er goed kunt ontspannen. De algemene uitstraling van je zitplekje doet er daarom toe. Dat wordt bepaald door bijvoorbeeld de terrastegels maar ook door je tuinset. Een tafel en stoelen van kunststof kunnen heel praktisch zijn, maar ze ogen niet het meest luxueus. Wil je dat je terras er natuurlijk uit ziet, dan zijn een tafel en stoelen van hout een goede keuze. Je hebt ook kunststoffen die er vrij natuurlijk uit zien. Wil je juist een meer modern ogend terras, dan kun je denken aan een tuinset van aluminium of wicker. 

5. De prijs

Vergis je niet in het kostenplaatje van je tuinset. Houten stoelen en een tafel van goede kwaliteit lopen al gauw op in de honderden euro’s. Een mooie loungebank waar je met heel het gezin kunt relaxen? Reken al snel op 1000 euro. Natuurlijk zijn er ook aanbieders die goedkope exemplaren verkopen, maar wees gewaarschuwd: goedkoop is vaak duurkoop. Maakt het jou qua materiaal en luxe uitstraling niet zo uit, dan is de keuze snel gemaakt: kies dan voor kunststof. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *