Hout kloven

Brandhout kloven is voor sommigen een plezier en voor anderen een hele klus. Wat het ook voor jou is, het zou geen strijd moeten zijn. Met de juiste techniek en aanpak kunt u zelfs de grootste houtblokken aan. Dit artikel laat je zien hoe je brandhout maakt met een kloofbijl, lees verder om meer te weten te komen!

Allereerst heb je hout nodig. Het maakt niet uit wat voor soort – u kunt zowel droog, hout als nat hout kloven. Het laatste zal moeilijker zijn om te kloven, maar gespleten nat hout zal sneller drogen. Wil je dit hout kloven zonder moe te worden? Dan kan je ook overwegen om een houtklover aan te schaffen.

De houtblokken die u gaat kloven, ongeacht de diameter, moeten tussen de 40 tot 50 cm lang zijn – 50 cm inch is ongeveer het maximum dat in standaard houtkachels past.

Kloofbijlen zijn gemaakt voor het kloven van hout en alleen voor het kloven van hout. Je gaat geen boom omhakken met een kloofbijl. Maar vanwege zijn brede wangen en rand die doffer is dan die van een houtbijl (door zijn ontwerp), kun je zelfs de grootste blokken hout kloven. Regelmatige bijlen – met platte, dunne randen en wangen – snijden in het hout en komen daar vast te zitten. Kloofbijlen, aan de andere kant, duwen het hout uit elkaar.

Kloofbijlen wegen meestal 5 tot 10 kg (inclusief handvatgewicht) Ze hebben ook een hard, plat gezicht – zoals een hamer – op de achterkant van het bijlblad om in bijzonder taai hout te drijven zoals eiken, beuken of essen.