Kweek het beste klimaat in de kas

Als luchtkwaliteit ergens belangrijk is, dan is het wel in de glastuinbouw. De meeste gewassen zijn gevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid. In een glazen kas is er weinig aan- en afvoer van lucht, waardoor gassen zich in verkeerde verhoudingen gaan concentreren. Bovendien kan het in een broeikas snel té warm worden. Dit heeft gevolgen voor de groei en gezondheid van de te kweken planten en groentes. Daarom is het voor kwekerijen aan te raden om luchtbehandeling met buizenventilatoren aan te leggen. Wat u daarvoor nodig heeft, leest u in deze blog.

Hoe de wind waait

Als u in de buitenlucht gewassen verbouwt, dan kunt u aan de luchtkwaliteit niet zo veel doen. Of de uitlaatgassen van de naastgelegen snelweg uw moestuin of akker bereiken, ligt er maar net aan hoe de wind waait. In een kas heeft u veel meer invloed op de luchtkwaliteit. Een van de belangrijkste instrumenten hierin, is het aanleggen van een luchtkanaal. Uw luchtkanaal kunt u samenstellen met buizen, buisventilatoren en toebehoren. U vindt alle onderdelen hiervoor bij deze webshop voor luchtbehandeling

Microklimaat

In een kas produceert u als het ware een microklimaat, waarin de te kweken gewassen het beste presteren. Een belangrijke factor hierin, is de luchtvochtigheid. Daarom zijn er buisventilatoren met vochtsensoren, die aanslaan wanneer de luchtvochtigheid de door u ingestelde drempel heeft bereikt. Hetzelfde geldt voor de temperatuur. De meeste kweekplanten hebben het graag lekker warm, maar in een glazen broeikas kan het snel té warm worden. Voor kwekers is het ideaal wanneer bij een bepaalde temperatuurwaarde de luchtbehandeling aanslaat en de kas een paar graden afkoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *