Maak je tuin klaar voor het nieuwe seizoen!

Yes, de lente is nu echt aangebroken! Het is dan ook de hoogste tijd om weer flink wat liefde te geven aan de tuin. Geluk bij ongeluk: door de huidige crisis werk ik momenteel thuis. Waar ik normaal zo’n 3 uur per dag onderweg ben, houd ik nu dus enorm veel tijd over voor andere dingen. Daarnaast werk ik ook veel sneller en efficiënter thuis, waardoor ik elke dag lekker veel tijd in de tuin kan besteden. Wil jij ook aan de slag en je tuin klaarmaken voor de lente? In deze blog beschrijf ik een paar belangrijke stappen waar je direct mee kunt beginnen!

De tuin opruimen

Laten we beginnen met het grove werk. We hebben gelukkig geen strenge winter achter de rug, maar helaas wel een herfst vol hevige stormen. Kijk dus goed of er schade is aan je tuin. In mijn tuin heeft bijvoorbeeld de schutting echt wat liefde nodig dit jaar. De vele windstoten hebben haar sporen achtergelaten. Enkele planken zitten los en sommige schuttingdelen staan scheef. Het is nodig dat we wat schuttingpalen gaan vervangen en op de niet te repareren plekken compleet nieuwe schutting schermen gaan plaatsen. We gaan dus nu eerst alle gebroken verwijderen en naar het grofvuil brengen. Nu we toch naar de stort gaan doe ik gelijk een rondje met mijn schep om alle planten die niet meer te redden zijn uit te graven. Deze gaan mee naar de composthoop! Ook vond ik nog wat potten met scherven, welke ook aan vervanging toe zijn.

De tuin voorbereiden

Nu de tuin weer netjes is opgeruimd, aangeharkt en werkmannen de schutting aan het vervangen zijn, heb ik de tijd genomen om een goed plan op papier te zetten. Wat wil ik dit jaar doen met planten en bloemen? Waar komen de nieuwe plantenborders en welke planten kunnen goed bij elkaar staan? Het plan staat, dus nu is het tijd om de grond voor te bereiden. Ik raad je aan om dit ook in je eigen tuin te doen: alle aarde spit je eerst goed om waarna je de grond verrijkt met de juiste voedingsstoffen voor je nieuwe planten. Tijdens het spitten liep ik tegen enkele problemen aan. Ik ontdekte namelijk de reden van mijn vele gesneuvelde planten. Engerlingen (de larven van verschillende kevers) hebben de wortels van mijn planten aangevreten. Ik wil mijn tuin graag op biologische wijze onderhouden, dus heb ik voor bestrijding met aaltjes tegen Engerlingen gekozen. Ook is mijn taxus heg flink aangetast, waarvoor ik aaltjes tegen rouwvlieg heb ingezet ter bestrijding.

Shoppen en genieten maar

Na deze stappen heeft je tuin genoeg liefde ontvangen om er weer een seizoen tegenaan te kunnen. Tijd dus om naar hartelust te gaan shoppen en je tuin te vullen met prachtige planten en accessoires!