Mulchen met houtsnippers maakt het verschil.

Mulchen met houtsnippers is niet erg gebruikelijk. Dit is eigenlijk onbegrijpelijk gezien de voordelen ten opzichte van bastmulch:

  • Het gebied ziet er homogener uit dan bij schorsmulch.
  • Afhankelijk van het soort houtsnippers is de mulchafdekking veel duurzamer omdat houtsnippers langzamer rotten. Beukenhoutsnippers gaan minimaal 6-10 jaar mee voordat ze moeten worden ververst.
  • Geen geur door rotting, omdat houtsnippers nauwelijks water opnemen en daardoor langzamer rotten.
  • Bij een korrelgrootte van 20-40 mm raad ik een aanbrengdikte aan van zo’n acht tot tien centimeter.

Beukenhoutsnippers in combinatie met wortelvlies

Omdat beuken houtsnippers bijzonder langzaam rotten, is de combinatie met een wortelvlies ook voor kleinere oppervlakken denkbaar. De uitvoering zou dan zijn als het grindbed. Dergelijke wortelvliezen zijn echter ecologisch verwerpelijk (gebrek aan bewegingsvrijheid van de bodemorganismen, vooral regenwormen).

Het voordeel: een aanbrengdikte van 6 cm is voldoende en na 10 jaar kan het hele mulch oppervlak met relatief weinig inspanning vervangen worden door een nieuwe.

Nadeel: de houtsnippers zijn moeilijker schoon te houden dan een grof grindbed. In de herfst kunnen bijvoorbeeld droge bladeren eenvoudig van het grindbed worden geharkt of, nog beter, weggeblazen met een blazer of gestofzuigd. Dit is niet mogelijk met de houtsnippers. Ze vliegen alle kanten op!

Meestal zijn bedden bedekt met een laag bastmulch of houtsnippers. Zo wordt de bodem beschermd tegen verdamping en krijgen wilde kruiden nauwelijks kans om zich te vestigen. Verse boomschors heeft echter het nadeel dat er tannines vrijkomen en houtsnippers verwijderen stikstof uit de bodem als ze gaan rotten. Fijn grind is een aantrekkelijk alternatief. Deze kun je heel goedkoop krijgen in de bouwmaterialenhandel. Ik gebruik graag gewassen grind met een korrelgrootte van 2 tot 8 mm. Een laag van ongeveer 5 cm dik bedekt de tuingrond goed en maakt ook leemachtige grond los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *