Panelen op maat, daar kan je veel mee doen

Ben je een meubelmaker, dan gebruik je ongetwijfeld houten panelen voor je projecten. Bijvoorbeeld om een tafelblad te maken. Je kunt natuurlijk een stuk ruwhout kopen, dat op maat zagen en verder bewerken. Dat maakt je eindproduct echter wel wat duur. Er zijn bedrijven die panelen op maat kunnen leveren van uitstekende kwaliteit. Je kunt op die manier zonder investeringen je productie vergroten en de kosten laag houden. We praten hier over panelen van zachthout van loofbomen, die uit Oost-Europa komen. Oost-Europa is trouwens ook een belangrijke leverancier van ruw hout. De houtsoorten zijn onder meer eiken, noten en beuken. Behalve houten panelen worden er ook panelen aangeboden van betonplex, MDF, multiplex, OSB, HPL en ‘underlayment’, maar die blijven hier buiten beschouwing

Typen houten panelen

Je kunt kiezen voor een massief of een lamellen paneel. Om misverstanden te voorkomen, een lamellen paneel is geen fineer, maar is uit massief hout samengesteld. Er wordt bij lamellen panelen onderscheid gemaakt tussen doorgaande lamellen panelen, vingerlas panelen, kopshouten panelen, drielaagsplaten en visgraat panelen. Doorgaande lamellen panelen zijn massief en bestaan uit vaste banen zonder onderbreking. Bij vingerlas panelen worden stukken hout in elkaar gepast, waarvoor vingervormige freesfiguren worden gemaakt. Bij kopshouten panelen is de doorsnede van de boom naar boven gericht en dan zijn de jaarringen dus zichtbaar. Zoals de naam aangeeft, bestaan drielaagsplaten uit drie lagen massief hout. Net als vingerlas panelen bestaan visgraat panelen uit stukken hout, maar die zijn dan in een visgraatmotief gelegd.

Toepassingen

De houten Panelen op maat hebben veel toepassingen. We gaven al het voorbeeld van het tafelblad. Behalve voor meubels kunnen ze heel goed worden gebruikt voor deuren, trappen, wanden en vloeren. Visgraat panelen zijn heel bekend van parketvloeren. Het hangt af van de toepassing of een massief paneel meer voor de hand ligt of een lamellen paneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *