Relatie verbeteren via de Liefdestalen van Chapman

Tijdens relatietherapie sessies met stellen die worstelen met relatieproblemen is er eigenlijk altijd één boek dat ik direct adviseer om te lezen: de Vijf talen van de Liefde van Gary Chapman. Het boek leest prettig, de essentie van ieder hoofdstuk heb je snel te pakken en het overkoepelende idee is eigenlijk zo voor de hand liggend, dat ieder stel bij een volgende sessie beaamt dat ze het veel eerder hadden moeten lezen. Dus wat maakt het boek zo goed?

Inzicht in de taal die je graag ‘ontvangt’

De een is gevoelig voor complimentjes, de ander voor aandacht. Nu zul je zeggen: daar doen we het toch allemaal goed op? Dat klopt op zich wel, maar uit het onderzoek van Chapman blijkt, dat sommige mensen echt dolgelukkig worden van een compliment als ‘wat zie je er vandaag leuk uit zeg!’, terwijl de ander daarbij weinig voelt maar wel heel blij wordt als er ergens op de dag een vrolijke selfie van de partner binnen komt die duidelijk alleen voor hem of haar bedoeld is. Het gekke is dat veel cliënten toch even moeten nadenken waar ze het best op gaan: cadeautjes? dat de ander iets voor je doet? Een knuffel of terloopse zoen? een verrassend uitstapje organiseren? of juist even lekker rustig samen op de bank zitten kletsen en verder niets hoeven?

Als je het boek van Chapman samen leest – de een leest het bijvoorbeeld voor in bed aan de ander -, dan geen er snel genoeg voorbeelden en situaties over de lakens en ontdek je samen waar je gevoelig voor bent: de ‘Liefdestaal’ die je graag ontvangt.

Inzicht in welke taal je makkelijk spreekt (maar waarvan je partner misschien niet per se ‘aan’ gaat)

De een pakt makkelijk even de boor om iets op te hangen, de ander legt altijd even een lief en origineel briefje neer. De een geeft altijd even een knuffel voor vertrek, de ander zet direct een kop koffie voor de partner bij thuiskomst. Sommige mannen zien het als hun vrouw naar de kapper is geweest en geven altijd een lief compliment. Anderen gokken maar zo’n beetje als hun vrouw vraagt: ‘zie je iets aan me?’. Sommige vrouwen weten hoe ze hun man even moeten opwarmen met een omhelzing als hij narrig thuiskomt. Anderen vermijden ieder lichamelijk contact, omdat het wel eens tot meer zou kunnen leiden. En zo praten we soms jarenlang langs elkaar heen, qua liefdestaal. Belangrijk is dus dat je weet wat je zelf makkelijk, vanzelfsprekend en dus misschien wel routinematig ‘doet’ en wat zomaar niet geheel zou kunnen aansluiten op de ‘ontvang-taal’ van je partner… Zonde!

Inzicht in het verschil tussen wat jij ‘spreekt’ en wat je partner graag ‘ontvangt’

Jij klussen op je vrije zaterdag, je partner die hoopt dat je alles even weglegt en mee gaat wandelen. Jij begint over hoe trots je bent hoe je partner het doet op het werk, terwijl je partner even een woordeloze arm om de schouders wil voelen. Het zijn geen rampen, maar als je preciezer inspeelt op de liefdestaal van je partner, dan wordt het leven ineens een stuk eenvoudiger. Praat er dus over tijdens het lezen van het boek. Laat je partner voorbeelden geven, hoe je hem of haar het allergrootste plezier kunt doen… Als die duidelijkheid er tenminste is, dan komt het beter op elkaar aansluiten snel dichterbij.

En als je geen zin hebt om de liefdestaal van je partner te spreken?

Weerstand om je aan te passen aan je partner, geen zin om het ‘toneelstukje’ mee te sprelen, alle belangstelling verloren om moeite te doen met de liefdestalen?

Dan zou het kunnen zijn dat jullie relatie toe is aan achterstallig onderhoud! Een relatie-APK of prikkelende sessie om de boel eens op te schudden kan dan een goed idee zijn. Een relatietherapeut die werkt met de licht positief prikkelende Provocatieve Coaching Stijl zou dan een goed idee kunnen zijn. Maar alles begint met het boek van G. Chapman: de Vijf talen van de Liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *