Tips voor een mooie Ilex crenata

Ilex crenata is een prachtige plant die een aanwinst is voor de tuin en terras. De haagplant is goed bestand tegen extreme kou tijdens een strenge winterperiode en blijft het gehele jaar door mooi groen. Het vertoont vele gelijkenissen met een buxus maar is vele malen sterker. Het is nagenoeg resistent tegen allerlei vervelende ziektes en de beruchte buxusmot. Gedurende het voorjaar verschijnen er kleine, witte bloemetjes aan de blaadjes. Deze worden na de bloeiperiode vervangen door hele kleine besjes die zwart gekleurd zijn. De besjes zijn overigens licht giftig bij inname behalve voor vogels. Deze dieren zijn er gek op. Behalve dat er met de Ilex crenata een prachtige plant in de tuin staat trekt het dus ook nog diverse vogels aan. De Ilex crenata zorgt dus ook voor leven in de brouwerij. 

Ilex crenata aanplanten en verzorgen

Het hele jaar door kan de Ilex crenata worden aangeplant, behalve tijdens een vorstperiode. Om het beste uit de plant naar boven te halen kan de Ilex crenata het beste in het najaar in de volle grond of een pot worden gezet. Tijdens de winter krijgt het dan de kans om zich voldoende voor te bereiden op het komende voorjaar om vanaf dan volop te gaan groeien en bloeien. De standplaats maakt niet uit: wel is het zaak om de Ilex crenata in ietwat zurige grond te plaatsen. Deze moet ook lekker luchtig zijn en goed doorlatend. Voor het aanplanten wordt aangeraden om de wortels van de Ilex crenata goed nat te maken. Plaats het daarvoor even kort in een bak met water. 

Ilex crenata snoeien

Ook na het aanplanten is het belangrijk om de Ilex crenata goed vochtig te houden. Niet alleen de plant maar ook daaronder. Omdat de Ilex crenata vrij oppervlakkig wortelt is jaarlijks een beetje organische mest rondom de plant strooien extra bevorderlijk voor een goede groei. Snoei de Ilex crenata zo’n twee keer per jaar. Hierdoor ontstaat een mooie, volle plant die zich goed kan vertakken. Vooral wanneer diverse Ilex crenata planten een haagje vormen ontstaat er door het snoeien een compact en dicht geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *