Tips voor het verpotten van planten

Goed verpotte planten doen het over het algemeen net zo goed als planten die een tuin gezet zijn. Eenjarigen, vaste planten, groenten en kruiden kunnen allemaal heel goed groeien als verpotte planten. Hoewel elke plant zijn eigen specifieke pot en grond nodig heeft, kun je sommige algemene tips aanhouden om het proces te vereenvoudigen. Ook kun je er zo zeker van zijn dat je plant in een omgeving groeit waardoor hij optimaal zal groeien en bloeien.

Het selecteren van de juiste pot

 Alle plantenbakken en -potten zouden drainagegaatjes aan de onderkant moeten hebben zodat dat overvloedig water de pot kan verlaten en je plant niet kan beschadigen. Je kan een gat boren in de plastic potten die geen gaatje hebben. De grootte van je pot of bak is ook een belangrijke overweging. Als je een vaste plant gaat verpotten, kies dan een nieuwe pot die één maat groter is dan de vorige pot. Plant een eenjarige plant in een plantenbak die groot genoeg is om de plant te ondersteunen als deze op zijn grootst komt. Op deze manier hoef je de plant niet meerdere malen te verpotten in zijn enige bloeiende seizoen.

De juiste potgrond

De beste grond die kunt gebruiken hangt volledig af van het soort plant dat je gaat verpotten. De meeste kamerplanten groeien prima in een standaard potgrond. Echter cactussen en succulenten vinden het prettiger om in een pot mix te staan die water sneller afvoeren. Groenten en eenjarigen hebben een vochtige grond nodig en een standaard potgrond. Vermijd het gebruik van grond dat bestaat uit zegge turf, pure compost of tuinaarde want deze materialen voeren water maar slecht af. Je kunt compost mixen met potaarde en organische materialen toevoegen maar gebruik niet enkel en alleen compost in je plantenbak of -pot. Een combinatie van veenmos turf, perliet en compost is een goede mix die geschikt is voor de meeste planten.

De methode

Het gedeelte van de plant waar de stam overgaat in een wortelsysteem wordt de kroon genoemd. De meeste planten vinden het prettig om verpot te worden waarbij de kroon rust op de aarde of net boven de aarde wordt geplaatst. Als je de plant gaat verpotten vul de pot dan voor een derde deel met aarde. Als de aarde door het afvoergaatje valt, leg dan een koffiefilter in de pot voordat je de aarde toevoegt. Het filter zorgt ervoor dat de aarde in de pot blijft maar het water goed afgevoerd wordt. Zet de plant in de pot en voeg aarde toe tot aan de kroon van je plant. Zo kan je plant optimaal groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *