Tuinieren met cacao

Cacaodoppen zijn de rompen die elke cacaoboon bedekken. Bij het maken van onze chocolade worden de bonen geroosterd, waardoor de schaal scheurt en loskomt en tijdens het proces worden gesteriliseerd zodat ze onkruid- en bacterievrij zijn. Eenmaal geroosterd laten we de bonen door een wannenmachine lopen, waarbij we de bonen in cacaobonen en schilfragmenten scheiden. Bij het maken van chocolade worden er geen schelpen aan chocolade toegevoegd, omdat ze niet de aangename smaak en textuur van de bonen hebben.

Hoewel cacaodoppen een overblijfsel zijn van het chocoladeproductieproces, betekent dit niet dat ze verloren moeten gaan! Ze hebben veel geweldige eigenschappen om nuttig te zijn in andere toepassingen, waaronder jouw tuingrond.

Voordelen voor de tuin

  • Er zijn verschillende voordelen van cacaomulch aan het gebruik van cacaodoppen in de tuin. Biologische cacaomulch, die stikstof, fosfaat en potas bevat en een pH van 5,8 heeft, voegt nuttige voedingsstoffen toe aan de bodem.
  • Het gebruik van cacaodoppen in de tuin is een uitstekende manier om de vitaliteit van de bodem te vergroten en is een aantrekkelijke bovenlaag voor zowel bloembedden als moestuinen.
  • De rompen van cacaobonen helpen ook om vocht in tuinbedden vast te houden en onkruid op biologische wijze te verminderen, waardoor de noodzaak van met chemicaliën beladen herbiciden overbodig wordt.
  • De rompen hebben een natuurlijk voorkomend eiwit dat de bodemstructuur aanvult. Terwijl de mulch van cacaobonen in de bodem naar beneden werkt, worden vriendelijke bacteriën gestimuleerd door het eiwit, waardoor een vruchtbaarder milieu voor andere micro-organismen wordt gecreëerd. Als gevolg hiervan hebben plantenwortels voldoende voedingsstoffen en losse grond voor gemakkelijke groei in de grond.

Dingen om op te merken

Cacao is giftig voor honden. Hondenbezitters moeten bij het gebruik van cacaoschelpmulch oppassen dat de schelpen verschillende hoeveelheden van twee stoffen bevatten die giftig zijn voor honden: cafeïne en theobromine. Als jouw hond de schelpen binnenkrijgt, moet je deze onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Houd er rekening mee dat met de toename van het vocht dat door de schelpen in de grond wordt gevangen, het beestjes en in zeldzame gevallen schimmel kan aantrekken. Controleer dus bij het besproeien of de grond tussen de wateren uitdroogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *