Volgende zomer, groenten en fruit uit je eigen tuin

Sommige Nederlanders hebben een grote tuin en sommige Nederlanders hebben een kleine tuin. Maar hoe groot of klein je tuin ook is (al is het maar  een paar vierkante meter met een plantje op je stadse balkon). Het is altijd leuk om er iets moois mee te doen. Groene vingers en tuinieren kan veel toevoegen aan je leven, dat weten de meer ervaren tuinliefhebbers maar al te goed. Wat veel mensen ook heel erg aanspreekt is het idee om eigen groenten en/of fruit te gaan verbouwen. Ofwel ze willen graag een moestuintje beginnen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het is nu nog winter maar in dit artikel bespreken we hoe je in de komende lente een eigen moestuin begint. Op deze manier kun je in de komende zomer eigen fruit en groenten eten. En het smaakt toch het lekkerst wanneer het van eigen kweek is.

Wanneer inzaaien?

De eerste vraag die je je natuurlijk stelt wanneer je een moestuin wilt beginnen, is wanneer het moment is om de zaadjes in te strooien. Dit hangt onder andere af van wat voor groente of fruit e gaat verbouwen. Maar een ding is zeker, je wilt zeker weten dat de grond niet te vochtig is en de grond ook niet meer bevroren is.

Begin met simpele groenten

Als je voor het eerst een moestuin in de tuin aanlegt dan is het verstandig om niet al te ingewikkelde groenten te gaan verbouwen. Er zijn verschillende groenten die ideaal zijn voor beginners. Je kunt bijvoorbeeld als allereerst radijsjes planten. Radijsjes groeien ontzettend snel en zijn na ongeveer 18 dagen oogstklaar. Ze zullen dus al bij je in de pan liggen nog voordat vliegjes of wormpjes er mee aan de haal kunnen. Een andere fantastische groente om mee te beginnen is courgette. Courgette vraagt enkel om voldoende compost en nu en dan wat water. Dit kan kilo’s courgette opleveren. Zorg er dus voor dat je er niet te veel plant want anders weet je straks niet meer waar je de courgette’s moet laten. 

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Wanneer je een moestuin hebt is de realiteit nu eenmaal dat je uiteindelijk ook te maken krijgt met ongedierte klein en groot, dat je gewas aanvreet of aantast. Natuurlijk zijn er ontzettend veel middelen tegen ongedierte maar velen ervan zijn chemisch. Het is een beter idee om voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld Engerlingen bestrijden met Meikever. Dit zijn de natuurlijke vijanden waardoor je niet aan de slag hoeft met chemische middelen. Blijven de nuttige organismen tenminste wel leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *