Waarvoor kan een ponton allemaal gebruikt worden?

Door de jaren heen zijn er verschillende objecten gebouwd die kunnen drijven op het water en waarmee mensen en voorwerpen vervoerd kunnen worden. Jij denkt in dat geval waarschijnlijk al snel aan een boot. Boten drijven inderdaad en je kunt er dingen mee vervoeren over het water. Er zijn ook andere objecten die blijven drijven en waarmee objecten en personen zich over het water kunnen verplaatsen. Een ponton is hier een voorbeeld van. Dit is een drijvend platform dat als voornaamste doel heeft hetgeen te ondersteunen wat er op staat of ligt. Veel mensen hebben weleens van een ponton gehoord. Toch weet het merendeel niet waarvoor dit hulpmiddel allemaal gebruikt kan worden. In deze tekst scheppen wij duidelijkheid.

Steiger
Vaar jij zo nu en dan weleens met een boot over de Nederlandse wateren? Dan leg je het vaartuig ongetwijfeld met regelmaat aan bij een steiger. Veel van de steigers in ons land zijn gemaakt van hout. Toch zie je zo nu en dan ook steigers op het water drijven. Wanneer jij een drijvende steiger in het water ziet, is de kans groot dat het om een ponton gaat. Pontons zijn namelijk een goed alternatief voor houten steigers. Er staat geregeld een ponton te koop en daarbij komt dat deze makkelijk aan te brengen is. Jij hoeft hem immers alleen maar te water te laten en hem vervolgens vast te leggen. Een steiger realiseren met behulp van een ponton kost jou aanzienlijk minder tijd dan het aanleggen van een houten steiger.

Brug
Pontons worden niet alleen gebruik als (aanleg)steiger. Nee, want ze doen soms ook dienst als tijdelijke brug. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er (onderhouds)werkzaamheden plaatsvinden aan een vaste brug. Om mensen toch de gelegenheid te geven de overkant te bereiken, worden er soms pontons te water gelaten. Hier kun je dan bijvoorbeeld met jouw auto of fiets overheen rijden. De drijvende platformen worden aan elkaar verbonden, waardoor jij probleemloos de oversteek kunt maken. Dit scheelt je vaak veel tijd, want dankzij pontons hoef jij geen kilometers om te rijden.

Podium
Optredens worden vrijwel altijd vanaf een podium verzorgd. De persoon die op het podium staat, is hierdoor goed te zien door het publiek. Bij optredens in de buitenlucht wordt een podium soms op het water gebouwd. Om ervoor te zorgen dat het zware gestalte niet zinkt, gebruikt men hier vaak meerdere pontons voor. Deze ondersteunen het podium, zodat er zonder problemen optredens vanaf het water gegeven kunnen worden. Pontons worden daarnaast ook regelmatig gebruikt om vuurwerk af te steken vanaf het water.

Ondersteuning en vervoer
Een ponton kan behoorlijk wat gewicht dragen zonder te zinken. Hierdoor wordt dit drijvende plateau geregeld gebruikt ter ondersteuning van zware constructies. Dit gebeurt vooral wanneer de bodem van een rivier, kanaal of zee niet geschikt is als fundering. Daarnaast gebruiken veel bedrijven een ponton om zware objecten over het water te verplaatsen. Vervoer jij eigenlijk alleen lichte materialen over het water? Kijk dan of er ergens een dekschuit te koop staat. Een dekschuit en een ponton lijken op het eerste oog veel op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Doordat een dekschuit een vlakke bodem heeft en relatief groot en diep is, heeft deze een beperkte diepgang. Hierdoor is een dekschuit soms een betere keuze dan een ponton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *