Wat kost een hottub nou echt?

Ontspanning zoekt iedereen op zijn eigen manier. De één leest een boek, de ander duikt in een warm bad. Voor dat laatste is er ook de mogelijkheid om een hottub in de tuin te zetten. Omdat hier vaak het imago van een hoog prijskaartje aan vast zit vertel ik je graag in deze blog over de kosten van hot tubs. Niet alleen de aanschaf, maar ook het onderhoud en de maandelijkse kosten komen aan bod. Op deze manier krijg je een goed beeld over het aanschaffen van een warm badje in je tuin.

De aanschaf

Een hottub hoeft helemaal niet duur te zijn, maar je moet ook niet om geld verlegen te zitten. Gemiddeld kost een standaard model rond de 2000 euro. Maar een luxueus hebbedingetje zou zichzelf niet zijn zonder luxe opties die je kunt toevoegen. Ook een groter formaat behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Wat dit betreft kun je de prijs zo hoog laten oplopen als je zelf wilt. 

Stroom

De klassieke hottub heeft natuurlijk geen stroom nodig. Het is namelijk een bad wat verwarmd wordt door hout te stoken. Tegenwoordig bevatten veel hottubs een bubbelsysteem, of filterpomp en hiervoor is wel een stroom aansluiting nodig. Dit is een verschil ten opzichte van een jacuzzi wat werkt met stromingen die dus krachtstroom nodig heeft. Wat ook vaak een vergissing is, is dat je een hottub altijd aan moet hebben staan. Gemiddeld is het aanzetten van de filterpomp voor 4 uur per dag genoeg om elke dag in een schoon badje te stappen. De kosten zullen om en nabij uitkomen op 1 euro per dag, voor een jacuzzi is dit 3 euro gemiddeld per dag.

Water verversen en stoken

Een hottub van zo’n 100 liter warm stoken kost je ongeveer 2 of 3 zakjes hout. De prijs van het water is natuurlijk afhankelijk van je gemeente, maar dit zal niet erg op de kostprijs drukken. Het voordeel van meerdere dagen achter elkaar stoken is dat je dan ook minder hout hoeft te verbruiken, omdat het water sneller op de juiste temperatuur is. 

Alles bij elkaar zul je ongeveer 20 tot 30 euro per maand kwijt zijn aan het onderhoud en gebruik van je hottub. Dat valt toch best wel mee? Of het nou zomer of winter is, een lekker badje in de tuin is nooit verkeerd. Waar wacht je nog op?