Wat voor dak op je terrasoverkapping? Bekijk deze 6 opties

Dat er een terrasoverkapping komt in jouw tuin, dat is zeker. Maar twijfel je nog over wat voor type dakplaten je zou willen? Er is dan ook veel mogelijk, zoals je in dit artikel zult lezen. We bespreken de opties zodat jij een betere keuze kunt maken.

Soorten dakplaten


Wat voor dak er uiteindelijk op je terrasoverkapping komt, hangt af van de constructie van de veranda. Een plat dak ziet er strak uit, is eenvoudig te plaatsen en je kunt er gemakkelijk zonnepanelen op plaatsen. Een traditioneel zadeldak is ook populair, hierbij vormen twee dakvlakken samen een omgekeerde V. Een variant hierop is het schilddak, hierbij heb je vier vlakken in plaats van twee. Deze twee dakvormen zijn ingewikkelder en daarom duurder. Ook is er het piramidedak, hierbij komen vier en meer driehoekige dakschilden samen in één punt. 

1. Houten dak

Houd je van een landelijke stijl? Dan is wellicht een houten dak voor jou de beste optie. Je kunt hier natuurlijk alle kanten mee op, omdat er talloze soorten hout zijn. En zoals je in de alinea hierboven kunt lezen, kun je kiezen voor verschillende constructies. 

2. Polycarbonaat dakplaten

Polycarbonaat is een populair daktype. Het is een van de goedkoopste manieren om het dak van je terrasoverkapping te verwezenlijken. Kunststof is namelijk geen kostbaar materiaal. Het is wel stevig en als je voor opaal polycarbonaat kiest, dan heb je minder last van de felle zon en veel privacy. Ook zijn er juist een heldere variant als je juist graag veel zonlicht wilt. 

terrasoverkapping

3. Glazen dak


Het voordeel van een terrasoverkapping is dat je meer kunt genieten van het buitenleven. Je wilt daarom de overkapping graag open houden zodat er veel licht naar binnen komt. Met een glazen dak krijg je het meeste licht onder je veranda en het ziet er ook nog eens stijlvol uit. Bedenk wel dat er een ander prijskaartje aan glas hangt dan bijvoorbeeld polycarbonaat, al gaat glas langer mee dan kunststof.

4. Dakpannen


Als het op dakpannen aankomt heb je de keuze uit veel mogelijkheden. Zo heb je de losse dakpannen: keramische of betonnen. Beton is goedkoper, al blijven keramische pannen langer mooi omdat ze geglazuurd zijn.  Daarnaast zijn er aquaplan platen, waarbij je in één keer wel 35 pannen tegelijk plaatst. Dit gaat sneller dan losse dakpannen en is goedkoper, al ziet een authentiek dak er wel mooier uit. Ook goedkoop zijn bitumineuze shingels, waarbij losse dakleerachtige stukken overlapt worden. 

5. Golfplaten


Eenvoudig en goedkoop je terrasoverkapping bedekken? Dan kun je natuurlijk ook voor kunststof golfplaten gaan. Esthetisch gezien zullen veel mensen dit minder mooi vinden dan glas of polycarbonaat, al valt over smaak niet te twisten.  6. Beplanting op het dak
Wat dacht je van een organisch dak? Een groen dak ziet er niet alleen fantastisch uit, het brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Je draagt hiermee een steentje bij voor het milieu, omdat beplanting helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook werkt de flora geweldig als isolatie, want het helpt om de ruimte eronder koel te houden in de zomer en in de winter de warmte vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *