Weg met die beestjes!

Slakken. Ze zijn soms niet weg te denken in je tuin en je hebt er last van. Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in je tuin. Deze beestjes eten graag van al je mooie planten en ze maken er gaten in. Hiermee kunnen ze grote schade aanrichten. Zowel huisjesslakken als naaktslakken zijn dol op planten. Naaktslakken zijn echter de grootste plaag in de tuin en kun je maar beter bestrijden. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die tevoorschijn komt. Bij een warme vochtige zomer is de kans op slakken groter dan in een droge periode.

Hoe kom ik ervan af?

Slakken eten eigenlijk vrij wel alles: dood organisch materiaal, schimmels, planten en vrijwel alle groenten. Dat baart je natuurlijk zorgen, maar gelukkig is voor alles een oplossing en dus ook voor een slakkenplaag.

Slakken bestrijden is eigenlijk vrij simpel. Dit kan door middel van aaltjes tegen slakken, maar ook slakkenvallen of slakkenkorrels. Slakken bestrijden zonder gif is de beste optie. Het is dan ook de hoogste tijd dat alle schadelijke middelen van de markt verdwijnen, want natuurlijke middelen doen uitstekend hun werk. Afhankelijk van de situatie kun je kiezen uit verschillende bestrijdingsmogelijkheden. Je kan slakken ook fysiek weghalen. Dit doe je het beste ’s avonds met een lantaarn. Dan zijn namelijk de meeste slakken actief in de tuin. Als je slakken diervriendelijk wilt bestrijden, dan kun je ze invriezen en achter op je composthoop gooien. Dit is een zachte en snelle dood voor de diertjes. Ook slakkenvallen zijn erg nuttig als je ze in huis wilt vangen. Dit middel tegen slakken heeft buiten echter niet zo veel zin. Kippen en loopeenden laten loslopen in je tuin helpt vaak ook. Je kunt de kippenren ook regelmatig in de moestuin plaatsen. Kippen eten alleen niet zo graag de (dikke) slakken. Dan zijn er nog slakkenkorrels. Slakken biologisch bestrijden kan makkelijk via slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat. Deze korrels zijn niet schadelijk voor egels of vogels als ze achteraf de dode slakken opeten, niet te verwarren met de giftige korrels op basis van metaldehyde of methiocarb.

Blijven ze voor altijd?

Eigenlijk kom je vrijwel nooit volledig van slakken af, want je kunt nooit alle naaktslakken verdelgen. Dat is ook helemaal niet nodig, het is juist eerder de bedoeling dat slakken en natuurlijke vijanden elkaar in balans houden. Als het aantal slakken onder de schadedrempel blijft, dan ondervind je er weinig tot geen last van. Slakken bestrijden kan ook op een andere manier. Een tuin in de zon, want slakken houden er heel erg van om in donkere en vochtige omgevingen te zijn. als je dan het lekkerste eten presenteert, is het niet moeilijk om slakken aan te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *