Zo maak je de tuin weer voorjaarsklaar

Het voorjaar komt er weer aan. Dat betekent mooie zonnige dagen waarin we lekker kunnen genieten in de tuin. Uiteraard moet de tuin er dan wel weer helemaal klaar voor zijn. Zoek je tuingereedschap dus maar bij elkaar en maak je klaar voor een zaterdag in de tuin.

Het gazon aanpakken

Eén van de eerste taken van het voorjaarsklaar maken van de tuin, is het aanpakken van het gazon. Na een lange winter, heeft het gras veel te verduren gehad. De eerste stap naar een mooi groen gazon dit voorjaar, is het maaien van het gras. Hierna kun je het gras verticuteren. Je verwijdert hiermee dood gras en mos en de grond wordt belucht. Vergeet niet het vrijgekomen mos en dood gras te verwijderen. Na het verticuteren kun je de kale plekken in het gazon inzaaien met graszaad. Vergeet niet het gazon goed nat te houden na het inzaaien, dat bevordert het ontkiemen van het graszaad. Ook bemesten van het gazon is belangrijk. Zo ligt het gazon er snel weer mooi bij.

Onkruid verwijderen

Niet alleen het gazon moet er netjes bij komen te liggen, ook de tuinborders moeten aangepakt worden. Dat begint allemaal met het verwijderen van onkruid. In het lentezonnetje begint het onkruid langzaamaan te groeien en worden er zaden en bloemen gevormd. Je wilt natuurlijk niet dat deze zich gaan verspreiden, daarom is het belangrijk er snel bij te zijn en het onkruid te wieden. Je kunt de grond los harken en het onkruid met de hand verwijderen. Dat is de meest effectieve manier om het onkruid daadwerkelijk te verwijderen.

Snoeien van bomen en planten

Snoeien is een belangrijk punt bij het klaarmaken van je tuin voor de lente. Wanneer je bomen, struiken en planten op het juiste moment snoeit, heb je er namelijk het hele seizoen plezier van. Elke plant heeft zijn eigen seizoen en moment waarop je deze het beste snoeien kunt. Rozen en hortensia’s kun je bijvoorbeeld al in maart snoeien voor het beste resultaat en de meeste bloemen in het voorjaar. Ook de clematis snoei je na de winter terug, zodat deze hetzelfde jaar weer veel bloemen geeft. Wil je weten wanneer jouw planten het beste gesnoeid kunnen worden? Vraag dit dan even na bij de hovenier of check het op een snoeikalender. 

De beregeningspomp klaar maken

Hoewel de grond nu nog voldoende water bevat voor jouw tuin, weet je dat er drogere perioden aan komen. Daarom kun je de beregeningspomp maar beter gebruiksklaar maken. Als alles weer geïnstalleerd is, kun je het hele circuit testen op lekkages en deze indien nodig tijdig repareren. Zo ben je klaar voor de droge zomer.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *