Zo word je weer verliefd op jouw tuin

Nu we allemaal thuis zitten en de zomer weer aanbreekt, wordt het de hoogste tijd dat jouw tuin een opknap beurt krijgt. Lees daarom in deze blog een stappenplan hoe je je tuin dusdanig opknapt dat je weer helemaal verliefd wordt op je tuin!

Stap 1: begin altijd met een plan

Voordat je hals over kop aan de slag gaat met het opknappen van je tuin en je overal planten begint te kopen en het eruit trekken van onkruid,  is het goed eerst even de status van de tuin te inventariseren. Breng in kaart wat jouw tuin wel en niet kan hebben. Ben je tevreden over de huidige indeling? Mooi, want een  nieuwe bestrating kost bakken met geld. Zo niet moet je toch misschien even een professional inschakelen..

Stap 2: het gazon een opknapbeurt geven

Het gras is groener aan de overkant, maar niet als jij je gazon jaarlijks een oppepper geeft. Je begint door de mossen en dode grassen te verwijderen, je kunt hiervoor een machine huren bij het tuincentrum. Hierna zul je overblijven met een gazon vol kale plakken, maar dit kun je in het voorjaar inzaaien met graszaad. Binnen een paar weken heb je een volle nieuwe grasmat!

Stap 3: ga voor een duurzame tuin

Heb je het gras opgeknapt en nieuwe plantjes aangelegd, maar merk je dat je planten geterroriseerd worden door bladluis? Dan heb je geen chemische sprays nodig, deze troep verergert het alleen maar. Kies voor een natuurlijke vijand zoals lieveheersbeestjes larven en de bladluis verdwijnt als sneeuw voor de zon! Dit is een veel beter alternatief dan de chemische sprays die je kunt kopen voor het bestrijden van bladluis en andere soorten ongedierte.

Tip: zet een regenton in de tuin, en gebruik deze om je planten water te geven. Het regent flink in ons kikkerlandje dus al dit water wat je extra opvangt kun je goed gebruiken om je planten water te geven. Hiermee bespaar je water wat natuurlijk goed is voor het milieu.

Stap 4: tuintegels opknappen

Tenslotte maakt het super veel verschil om je tuintegels even een goede schrobbeurt te geven. Tuintegels met groene aanslag zien er vaak smoezelig uit, tijd om aan de slag te gaan dus. Je kunt dit het beste op de ouderwetse manier doen: een emmertje met water en een blok groene zeep. Door hiermee te schrobben voorkom je dat de tegels beschadigt raken of een chemische aanslag achterlaten.